Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Emberi kapcsolatokról

Alibanya jegyzetel

Alibanya jegyzetel

Legvéresebb operák kicsiny gyűjteménye

2016. szeptember 15. - Alibanya1

Elég volt a sok szexes írásból, még valami téves következtetést von itt le valaki! Jöhet valami más, például gyilkosos dolgok. Meg időre is szükségem van, hogy összegezem az engem ért benyomásokat. Arra gondoltam érdekes lenne ezért olyasmit írogatni, amit eddig még nem, teszem azt hány hulla keletkezett egy-egy klasszikus darabban, mondjuk egy operában. Azért is, hogy leszögezzük: ezt a tendenciát, hogy kinyíródik az összes kedves és undok szereplő válogatás nélkül, nem napjainkban fedezték fel. Már Shakespeare és élvezettel végezte ki darabjainak kellemes és kellemetlen mellék- és főszereplőit, úgy általában vérengzett rendesen, különösen a középső időszakában (Mozart meg rengeteg hashtagat használt, de ez most mellékes). Mélyre hatoló gyökerei vannak ezeknek a megoldásoknak, az operákban meg aztán magasröptű áradata van a tetemeknek. Annyi a különbség csak, hogy ott dalolva, lassan pusztulnak a népek.

Az operát napjainkban olyan tömény kultúrának tartják, meg sznobériának, egy igen lapos réteg az, amely igazán operakedvelőnek nevezhető. (Az operalátogatók is főleg kis csinos öreg nénik) Gondolom, azok is, akik olvasásra adták a fejüket némi érdektelenséggel fogtak neki a témának. Pedig, az opera régebben a népeknek hasonló volt, mint mostanság a szappanoperák, meg effélék. Azért jártak oda, hogy kicsapongjanak, ismerkedjenek, bulizzanak. Ezért a műfaj tartalmilag is ehhez az elváráshoz igazodott: meglepő szerelmek különböző társadalmi rétegből származó emberek között, fiatal lányok kétségbeejtő bűnbeesése, villámcsapásszerűen kiderülő rokonságok, váratlanul felbukkanó gyermekek, örökösök... ármánykodás, hamis levelek, mérgek, gyilkosok. Ismerős motívumok.

Kezdjük egy szerényebb, kevesebb vérrel járó történettel:

Gerge Bizet: Carmen

A történet végtelen bonyolult. Alaptémája egy szexi nő, aki ugye munkáslány, ennélfogva végtelen egyszerű, flörtölget és szexiskedik. Szép kis kísérőtábort gyűjtve maga köré. Igen hálás téma, klassz dekoltázzsal lehet szerepeltetni a főhősnőt. Minden legény beléje szerelmes, kivéve az egyet, a tisztességest, a legényt a gáton, kinek szíve egy szintén nagyon tisztességes lánykáé. Ez kihívás Carmen részére, hogy ne mondjam vörös posztó, miért ne lenne ez a fiatalember is az övé? Én is ezt mondom, miért ne lehetne?  És lőn, meghódítja a talpig becsületes Josét is, a női szépség nem ismer akadályokat. José mindent eldob ezen szerelemért, illetve a drámaiság kedvéért. Azonban Carmen egy percig sem érzi, hogy ezzel komolyan kellene foglalkoznia, hatalmasat kacag, elégedett, ezt is behúzhatja és vidáman megy tovább a következő kaland felé, José ettől elborul és szerelmi őrültségében (ez egyébként hihetetlen sok mindent megmagyaráz, legalábbis az operák világában) ledöfi a leányt, egy macsó mozdulattal.

Halottak száma:1

Eszköz: kés

Vérfaktor: 20%

Fokozzuk az állapotokat

Gaetano Donizetti: Lammermoori Lucia

A történet kiindulópontja: a leánykát egészen váratlan módon, érdekből kívánják férjhez adni, egy igen kompatibilis férfihez.  A hiba abban rejlik, hogy ő maga mást szeret. A téma így már kedvező a feldolgozásra, valamint a drámai ábrázolásra. A helyzet ismerős és nem először jelent meg az emberiség fordulatos történetében... A leányka természetesen forró szerelemben van az általa kiválasztottal, aki sajnos semmilyen módon nem felel meg az egyéb elvárásoknak. A helyzet fokozása érdekében a szerető egyben a Lucia testvérbátyjának halálos ellensége is, hogy is lehetne ez másként, csak ahogy az életben. A vőlegény megtudja ezt a szemétséget, hogy ő csak visszafogottan érdekes a leányzó számára és nyilvánosan lemond és lehetetlenné nyilvánítja a nőt. Innentől kicsit zavaros számomra a történet, mert ennek ellenére bekövetkezik a nászéjszaka, ami egyben beindítója a féktelen elhalálozási sorozatnak is a történetben. Először is a menyasszony habfehér ruhában kivérezteti az ifjú férjet..., ez igen látványos, majd végez önmagával. A sírjánál pedig a szerelme végez önmagával szenvedélyesen. Na ennyi.

Halottak száma: 3

Eszköz: vágóeszközök

Vérfaktor: 35%

Hector Berlioz: Trójaiak

A történet kicsit hektikus, egyrészt jósnők, Kassandra, misztikum, másrészt egy királynő olthatatlan szerelme egy katona iránt. Igen gyakori jelenségek. A végkifejlet szempontjából mindez mellékes, hiszen halomra halnak a szereplők, ahogy az illik és elvárható. A jósnők tömegesen végeznek magukkal, nehogy meg legyenek becstelenítve a görög katonák által, inkább a halált választják. Másfelől a királynő lehasítja magát szerelme kardjával. Ha valakinek ez nem lenne elég, tulképpen egész Trója lemészárlása is része a történetnek

Halottak száma: igen magas

Eszközök kardok, kések

Vérfaktor 70%

 

Richard Strauss: Salome

A történet oly módon zavaros és zsúfolt erotikus, és pszichés utalásokkal, hogy nem egyszerű feladat elmesélni. Van egy hercegnőnk Salome, Heródes udvarában. Jól érzékelhetően a történetben résztvevő férfi szereplők jelentős része szerelmes beléje, többek között egy szerény katona Narraboth és maga Heródes is. A leányka azonban nem mást szemel ki magának, mint a tömlöcben senyvedő Keresztelő Szent Jánost, kinek gyönyörű teste van, így beléje lett határtalanul és megfékezhetetlenül szerelmes. Szegény Narraboth felismerve ezt a körülményt habozás nélkül a kardjába dőlt, ezzel az elszántsággal sikerült elérnie, hogy ő lett az első hulla a darabban. Heródes is gyanakszik, ezért arra kéri a hercegnőt: táncolna neki. Itt következik a viszonylagos ismertségnek örvendő úgynevezett "hétfátyol tánc", melyet Sodome olyan elragadóan ad elő, hogy Heródes megígéri teljesíti bármit is kíván, nos a Keresztelő János fejét kívánta. A vágya teljesül és végre kiélheti magát a fejen, megcsókolhatja - kiérti ezt? Heródes sem, és elrendeli, hogy a gusztustalanná vált nőt is semmisítsék meg. A vér patakban folyik tovább.

Halottak száma: 3

Eszközök bárd, kardok 

Vérfaktor: 78%

 

és végül 

Gaetano Donizetti: Lukrécia Borgia 

A darab érdekessége, hogy még el sem kezdődött, de már tele vagyunk halottakkal. Lukrécia Borgiának a múltja erősen kétséges, bizonytalan körülmények között elpusztult férjek és egyéb rokonok szegélyezik útját. A nőnek van egy eltitkolt fia is, bizonyos Gennaro, akit bérbe adott egy idős halásznak, hogy az nevelje fel, titokzatos körülmények között. Most, hogy felnőtt férfi lett a fiából, hirtelen megébredtek az anyai ösztönei és találkozót szervez vele, vagy ilyesmi. A férfinek még meg is tetszik a helyes asszony... A tényt, hogy a férfi tulképpen a gyereke, csak Lukrécia tudja, így az aktuális férj, aki folyamatosan figyelteti az asszonyt azonnal féltékeny lesz és börtönbe veti a vélt konkurenciát... A nő dönthet miként pusztuljon a szépséges ember, bitófa avagy méreg által. Lukrécia hű önmagához és a mérget választja, hiszen tudja, hogy zsebében az ellenméreg. Ez így bárhol, bármikor elérhető dolog volt abban az időben. Megmenti tehát az ifjút, ezzel azonban meggyőzi a férjét, hogy itten valami nem tiszta. A végkifejlet, mint oly sokszor itt is zavaros. Lényeg, hogy mindenki mindenkin bosszút akar állni. Lukrécia figyelmezteti a fiát, akiről senki nem tudja, hogy az ő fia, hogy veszélyben van, mert általános mérgezés lesz a következő partin. Ezt onnan tudja biztosan, hogy ő maga szervezi a programot. A férfi nem hisz neki, ugyan miért is tenné, vidáman készül a baráti összejövetelre. Lukrécia mérgezett italokkal várja a megjelenő nemeseket. Motivációja: bosszú az eddigi megaláztatások miatt. A forgatókönyv eszméletlen sikeres, halomra halnak az ifjak, sajnos köztük van Lukrécia saját fia is, akit hiába akar újfent ellenméreggel megmenteni - késő. Őrjöngő jelenettel zár a történet, Lukrécia megölte saját fiát is. 

Halottak száma bizonytalan 10-20 között a rendező által igénybe vett szereplők számának függvényében.

Eszköz: méreg

Vérfaktor 85%

Bízom benne, hogy igen szórakoztató kulturális kitérőt varázsoltam ide, menet közben találkoztam egy kedves fiatalemberrel, aki éppen a családi fészket rakja leendő gyermekei anyjával, de arra gondolt tesz még egy néhány kitérőt, biztos, ami biztos. Az is kiderült, hogy homlokegyenest egészen más, mint amit a róla szóló kép ábrázolt. Semmi baj ezzel, végül is VIII. Henrik és került hasonló helyzetbe Klevei Annával, aki a nevezett negyedik felesége volt. Szegény Holbein picit túltolta a dolgot, és szépséges nőként ábrázolta az ügyfelet, ebből lett aztán némi bonyodalom és egy három napig tartó házasság. Esetemben ez a másik változat, melyet élőben láttam, akár tetszhetett is volna, de nem ez történt. Ráadásul tehno zenében utazott, amely az egyetlen dolog a világon, amitől konkrétan és momentán megfájdul a fejem. Jó, még egy kicsit a kapros tökfőzelék is ilyen.  

A bejegyzés trackback címe:

https://alibanyajegyzetel.blog.hu/api/trackback/id/tr4411708567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cso zsi 2016.09.17. 20:21:28

Ezt a "gyilkos hangulatot" a telihold (közeledte) okozta, vagy csak a múlttal történik leszámolás? :D

csevely 2016.09.18. 08:22:02

Banyám!
Nagyszerű így vasárnap reggel egy ilyen véresen szórakoztató írást olvasni.
Fiatalkorom óta szeretnék egy olyasmi "hétfátyoltáncot " látni élőben, ha lehet csak nekem.
Hastáncosnőig jutottam...
Az sem volt rossz a sok csengő-bongó izékkel, de hétfátyoltánc:D:D

Viszont a blogajánlód elvitt egy másik érdekes oldalra.
Nemtudom te állítod-e, vagy megy véletlenszerűen, viszont köszönöm.
Az anticinderella blgról van szó.
Pontosabban erről: anticinderella.blog.hu/2016/08/26/hipokrita_szerelem
Nagyon megérintett.

Szép hetet

Alibanya1 2016.09.18. 08:27:06

@csevely: helló kell egy kis horror néha, szerintem, a blogajánló véletlen....
@cso zsi: hogyne telihold, valaki megátkozott talán?! meg a hormonok :D :D

cso zsi 2016.09.18. 10:04:26

@Alibanya1: Akkor most félnem kell? Hogy vállaljam be így a randit?
Eddig azt mondtam a "barát"-nőimnek, hogy megsérteni csak nagykéssel, de itt tán csak pallos, meg guillotin nincs felsorolva. Igaz, nincs vesztenivalóm. Vagy fejvesztve menekülhetek... (?) :D

Alibanya1 2016.09.18. 11:12:50

@cso zsi: épphogy nem kell tartanod semmitől, hiszen kiírtam magamból a véres ihletet :D :D amúgy sem járok késsel ...

cso zsi 2016.09.18. 11:31:39

@Alibanya1: Megnyugodtam. (eddig sem voltam ideges). Akkor majd egyszer lesétálok a Nyugdíjfolyósító elé, hátha. De ha tudsz jobbat, meghallgatom. ;)

Alibanya1 2016.09.18. 11:56:10

@cso zsi: a nyugalom nálam alapfeltétel, csak lehiggadt férfiakkal találkozom. Látom ez a nyugdíjcucc látom magával ragadott :D :D persze hogy van jobb hely metálkoncert :)

cso zsi 2016.09.18. 14:21:30

@Alibanya1: Az sem rossz, bár nem egy beszélgetős hely.

hello73 2016.09.20. 21:01:48

@Alibanya1: Mire jó egy higgadt férfi? A túl nyugis sem jó :)

csevely 2016.09.21. 10:44:40

@hello73:
Rég jártál erre.
Illetve régen írtál ide:))

csevely 2016.09.21. 10:59:22

@Alibanya1:
Mondta ma már bárki neked, hogy "szeretlek" ???
Merthogy a pszihomókusom szerint minden nőnek mondanom kéne, illetve sugallni kéne.
Minden metakommunikációs eszközzel.
Akkor itt és most, igen . . . és igen . . és igen. . .
:D:D:D:D

Alibanya1 2016.09.21. 11:24:16

@csevely: hehe, valaha valamikor talán mondta valaki, de az már ködbe vesz, mostanában a gyerekeim szeretnek, ennyi

cso zsi 2016.09.21. 18:13:50

@csevely: Pedig az jó dolog. Mondani is, hallani is.

hello73 2016.09.22. 08:39:10

@csevely: pedig vagyok áááám:) épp ragyogok,mint a fekete szurok:)
No, de a viccet félretéve, olvasni szoktam ám, csak az írásra nem marad idő:) tudod,meló, család, rendszerkarbantartás/fenntartás:) etc...

csevely 2016.09.22. 10:20:27

@hello73:

Jojojó. . . persze, persze, persze. . .

Én is inkább olvasok, mint írok, bár néha, éjjel leginkább, elfog a grafománia.
Merthogy abba kellett hagyni a cigit, kávét, alkoholt, maradtak a szenvedélyekből a NŐK és a grafománia. . . .
Gondolom napi szinten ismered a problémát, de akkora jó hogy beidézem:
444.hu/2016/09/19/talalos-kerdes-mikori-tankonyvben-szerepel-ez-az-illusztracio-es-kepalairas

Persze ez jobban rombolja az IQ-t:)). . :

www.youtube.com/watch?v=S4Fdgiw29n8&feature=youtu.be

Nekem csak 8 magos proci ketyeg, de 60 Gb az az SSD.

De tényleg, 64 magos proci , 64 megás SSD és még internetezni is lehet. . .
Anyám borogass. .

Szerintem a NASA-nál van 64 magos proci. ..talán:))
A telefonomban van 8 Gb kártya, azaz 8.000 Megabájt
64 Mb-os SSD. . . . .valahol egy messzi-messzi galaxisban, egy régesrégi technológiában. . .szakadok:))

@Alibanya1: @hello73:
Mint mondottam, és amiért imigyen szólott Zarathustra :
szal szeretlek titeket!!
Vannak még NŐK a világban.
És addig jó a világnak

@cso zsi:
Tökéletesen igazad van, illetve igazad van, tehát. . igazad van.
Ezért fogom írni, mondani a NŐK-nek. . .mindörökké.
süti beállítások módosítása