Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Emberi kapcsolatokról

Alibanya jegyzetel

Alibanya jegyzetel

Karácsonyra hangolódva

2016. december 12. - Alibanya1

Szülői eredmények törtek a magaslatokba az elmúlt napokban, hiába minden területen osztatlan sikereket érek el. Nincs itt mit kertelni, cukorborsó az élet. Annyira megkönnyeztem a történetet, hogy kénytelen vagyok itt is elmesélni, mert ami jó, az jó, na. Történt pedig, hogy a gyermekem, feladatot kapott az iskolában, mégpedig a hittanórán. A feladat igen egyszerű, ám de bájos volt: kis dramaturgiával és rendezéssel varázsolja már oda a gyerek a karácsony estét az osztályterembe, úgy ahogy otthon lenni szokott. Had kukkantsanak bele, az aranyos emberek. Csodálatos feladvány, nagyon jó pedagógiai ötlet és más egyebek. Az osztálytársak játsszák a szerepeket, a családtagokat, a gyerek instrukciói alapján.

10625082_805611026148612_2913850890367163221_n.jpg

Kislányom tehát nekiveselkedett a feladatnak. Rövid kitérőt tennék és előzetesen, dióhéjban elmesélném, nálunk hogy alakul az ünnep. Nagy ebédelés, mákos guba, sóba vízbe bableves és így tovább minden korán, időben, majd a család jelentős része átvonul a moziba. Addig én, mint Jézus, meghozom a fenyőt, alá tolom az ajándékokat, elindítok valami nagyszerű karácsonyi muzsikát, és mit sem sejtve elszenderedek egy félreeső sarokban. Addigra, ez utóbbi rész, teljesen spontánul sikerülni is szokott... A család hazaér, döbbenten tapasztalja, hogy míg anya szunyókált, teljesen váratlanul, megtörtént a varázslat! Ott áll a fa, feldíszítve! Felébresztenek, én is kellőképpen elámulok, leeseik az állam, meg még más elképedéseim is vannak, majd szétosztjuk az ajándékokat. Ezen gyermeteg kalandjátékot, még most is leszerepeljük, holott már mindenki tudja a mögöttes huncutságokat.

Na most, leánygyermekem, ebből a fordulatos és részletgazdag történetből azt a pillanatot ragadta meg, amikor ülnek a moziban. A táblára felírta: Star Wars - ezt nézték tavaly, majd megparancsolta a szereplőknek, hogy a padból nézzék a táblát. A hitoktató, azonnal véget vetett a galád jelenetnek és szánakozva figyelte gyermekemet. Édes kicsi bárány, hát hol itt a szeretet, az egymásra figyelés, meg a meghittség, ó eltévelyedett lélek a sivárság kriptájában, öleljelek keblemre. A gyerek ezt már annyira nem akarta, mondta, hogy ő csak nem akart túl sokat gondolkodni. Itthon aztán elmesélte, hogy így esett a dolog, mondtam is neki, hogy hülye vagy fiam, hát így járatod le anyád, miközben kilószám vonszolom fel a fenyőt titkosan, és az egyéb dolgokat meg se említem, de és legalább a kuglófot említetted, amit sütni szoktam, á mindegy?!... 

Még a végén a nyakamra jön a gyámügy is, te jóságos ég, gyerekridegtartás... Szeretetünnep, amúgy nagyon várjuk, lesz megint sztárvársz ugye, megvarázsolom a fenyőt, ahogy szoktam, kuglóffal és ajándékokkal és megint elfütyüljük a dzsingel belszt is, tisztára hagyományosan. 

A bejegyzés trackback címe:

https://alibanyajegyzetel.blog.hu/api/trackback/id/tr1512043867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tetrahidrokannabinol 2016.12.13. 11:22:17

A világ attól szép, hogy a nők széppé teszik.
Ez a karácsony hóbort nem érint meg, de ahogy leírtad, az végtelenül aranyos .
/Elképzeltelek fenyőt cűgölni:)))) /

2016.12.13. 12:50:55

"kis dramaturgiával és rendezéssel varázsolja már oda a gyerek a karácsony estét az osztályterembe, úgy ahogy otthon lenni szokott. Had kukkantsanak bele, az aranyos emberek. Csodálatos feladvány, nagyon jó pedagógiai ötlet és más egyebek"

Hogy ez tudatos volt-e a pedagógus részéről, azt nem tudom, de köztudott, hogy a gyerekek nem szívesen beszélnek a problémáikról és úgy általában az őket foglalkoztató dolgokról, viszont művészeti eszközökkel (pl. rajzok, szerepjátékok) nagyon mélyen ki tudják fejezni ezeket. És pontosan azért, mert ilyenkor nem kell "sokat gondolkodni", és ki lehet kapcsolni a racionalizáló, blokkoló mechanizmusokat.

A történet tanulsága annyi, hogy a kislányodnak a karácsonyról - ha nem gondolkozik sokat - akkor nem a fa, a kuglóf, az ebéd, a szeretet, meg a Jingle Bells fütyörészése ugrik be elsőre, hanem az, hogy katonásan ülnek a moziban, és nézik a Star Warst (bizonyos részei egyébként nem hinném, hogy túlzottan kisgyerekeknek valók lennének).
Hogy mindez mit jelent, azt nem tudom. Az pedig, hogy te elgondolkodol-e ezen és foglalkozol-e vele, nyilván a te magánügyed.

2016.12.13. 13:02:11

Egyébként ennek a pedagógiai módszernek a hatékonyságát illetően javaslom az American History X című filmet: ott is az egész történet úgy bontakozik ki, hogy egy problémás tanuló kap egy feladatot a tanárától, hogy írjon már egy fogalmazást az imádott testvéréről... Szóval nem feltétlenül kell az ilyen játékos dolgokat kinevetni.

Alibanya1 2016.12.13. 13:24:06

@zpetal: Kedves Zpetal, ismerem a filmet és ismerem a drámapedagógia előnyeit is. Egyáltalán nem nevetem ki és nem tartom rossznak, de lehet, hogy nem egy 45 perces órán, minden előkészület nélkül kell előrántani. De igazából nincs bajom az egésszel. A gyermekeim lelkivilága bizonyára nem hibátlan, hiszen gyerekkorukat élik és most kapják meg a szülőktől az őket megillető traumákat. Azonban figyelmedbe ajánlanám azt a tényt, ha már elemzed a gyermekemet, első pont a történetet ő maga mesélte el nekem a nevetve, merthogy lusta volt gondolkodni kettes pont, honnan veszed, hogy katonás rendben ülnek a moziban? ezt így szerényen te tetted hozzá, remélem nem rosszindulatból. Három a gyerekeim kamaszok, tökéletesen nekik való a sztárvársz, amikor kisgyerekek voltak, akkor nyilván gyerekfilmekre ültek be, addig amíg történt a fenyőállítás. Mindenki azt lát bele a történetbe, amit akar :) én is ezt mondom. Nem tudom valahogy olyan érzetem van mintha eleve a negatívumokat keresnéd minden írásban.

2016.12.13. 16:11:13

@Alibanya1:

"megparancsolta a szereplőknek, hogy a padból nézzék a táblát." - ez a mondat utalt számomra az élmény militáns jellegére.

Véleményt nyilvánítani meg az alapján tudok, amit olvasok, és amit leírsz, sajnálom, ha ez félreértést okoz, és az is, ha nem mindig azt írom, amit hallani szeretnél. :)

Pixynor 2016.12.13. 20:42:19

Oh, ilyen családi ceremóniánk nekünk is van. :) Először estebéd készítése, közben, aki nem főz díszíti a fát és alápakoljuk az "idén csak a gyerekeknek veszünk ajándékot, mert úgysincs senkinek pénze" címen tonnaszám vásárolt mindenféle ajándékot. Aztán vacsora és kötelező "kis karácsony nagykarácsony" nóta után körbeülünk, és a legkisebb gyerek odahordja a legidősebbnek (sajnos nagyszülők híjján már csak az apjának) az ajándékokat, aki felolvassa kitől kinek, a gyerek örömködve odaviszi persze. Mindenki gyűjti a sajátját, majd mikor minden kiosztva, szintén egyesével bontjuk ki őket, megpróbálván kitalálni, hogy "na vajon mit kaphattam". Erre az előtte hetekig tartó egyeztetésekből, meg a "tényleg nem tudok mit venni, és ezért minden évben ugyanazt veszem"ből nyilván érdekes találgatások születnek. Pl. ohh mi lehet, áááh igen, szokásos tusfürdő, na igen, de milyen márka?". Aztán persze mindig jót nevetünk a gyerekeken, akik persze már bontanák az ajándékjaikat, de persze meg kell várniuk míg a sor rájuk kerül. És egyébként, miután tényleg tök apróságokkal lepjük meg egymást (pl. szokásos zokni, papucs, parfüm, mert tényleg csak a szándék számít, nem az ajándék) elég jó kis vigyorgásokkal tarkított ajándékozások szoktak ezek lenni. :)

2016.12.15. 04:30:55

Ahh, ez nagyon aranyos sztori volt Alibanya, gratula... humorérzéked szokásosan jól működik.

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2016.12.15. 08:05:06

@Alibanya1: banyus nem megvédeni akarom, de nem feltétlenül tökhülye egy kamasz. Nyilván fa alatt alvó anyát ábrázolni az osztálytársaknak nem poén ,mert ebben a korban emiatt rajta csattanna az ostor, de ezt nem mondja el neked, megtartja magának.

2016.12.15. 22:19:16

@savanyú a narancs ( Villanyfényes):

"banyus nem megvédeni akarom"

Ennyire ciki lenne Alibanya előtt akárcsak részben is egyetérteni azzal, amit leírtam, hogy mindenképp el kell venni ennek az élét egy személyeskedő megjegyzéssel? :)
Egy szimpla "(részben) egyetértek abban, hogy..." nem lett volna elég? :)

Alibanya1 2016.12.16. 10:06:56

@zpetal: szerinten nari nem téged akart megvédeni, hanem a gyereket... és sose tartotta cikinek megmondani a véleményét

csevely 2016.12.21. 13:20:45

Banyám !
Legyen most is meg a karácsony, a leírt módon.
Nálunk a gyerekek 2 éves kortól tudják (lebuktunk), azóta közösen díszítjük a fát.
Ténylegesen nagyon boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánok neked, gyerekeidnek.

És persze minden kommentelőnek /zpetal kivételével, ő megtiltotta hogy írjak neki/ is nagyon boldog szeretetben, békességben és egészségben eltöltött ünnepeket kívánok. /én már megvettem a bilagit nevű gyógyszert, hogy túléljem:)))/
És ha addig nem tudok itt lenni, akkor mindenkinek ( mint fent ) boldog új évet is kívánok.

tetrahidrokannabinol 2017.01.06. 21:48:04

@tetrahidrokannabinol: @Alibanya1:
"A világ attól szép, hogy a nők széppé teszik."

Sikerült széppé tenni az ünnepeket? Ali, megint cűgölted a fát, szunditás. . .

És mint a 2017 év első kommentelőd kívánok Neked, Családodnak vidámságot, jó egészséget, szerencsét, boldogságot ( bármit jelentsen is) , és sok sok szeretnivaló írást ide, mindenki örömére.

tetrahidrokannabinol 2017.01.08. 21:36:59

????????????????????????????????

requiescat in pace
süti beállítások módosítása